Τα παλαιότερα χρόνια για να παραχθεί το ελαιόλαδο, οι ελιές μεταφέρονταν με ζώα σε ένα χώρο. Μετά τις έριχναν σε ένα μεγάλο κυκλικό μέρος στο αλώνι, στο οποίο δύο πέτρες μεγάλες περιστρέφονταν και τις πολτοποιούσαν. Την περιστροφή των πετρών την έκαναν είτε ζώα είτε και οι άνθρωποι. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τα μηχανήματα που γνωρίζουμε σήμερα. Για το λόγο αυτό παράγονταν 4 με 5 τσουβάλια ανά ημέρα. Ειδικότερα μετέφεραν τον πολτό στα τσουβάλια, τα οποία στοιβάζονταν το ένα πάνω στο άλλο. Έπειτα ασκούσαν έντονη πίεση για να στύψουν τον πολτό, ρίχνοντας και ζεστό νερό. Έτσι έπεφτε το ελαιόλαδο το οποίο επέπλεε πάνω από το νερό. Η συλλογή του ελαιολάδου γινόταν με κουτάλα. Οι ελιές χρειάζονταν να είναι γινωμένες για να είναι πιο βατό να βγει με την πολτοποίηση το ελαιόλαδο. Αποτελούσε μία ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία για τους περισσότερους που σήμερα έχει αντικατασταθεί μηχανήματα που παράγουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου.
2022-07-15