Έχετε ελιές στο σπίτι σας; Αν ναι είστε πολύ τυχεροί! Αναρωτιέστε πότε να τις μαζέψετε; Η συγκομιδή των ελιών στο σπίτι γίνεται σχεδόν όπως η εμπορική συγκομιδή ελιάς. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πότε και πώς να μαζεύετε ελιές από το δέντρο. Συγκομιδή ελαιόδεντρων Η συγκομιδή των ελαιόδεντρων ξεκινά από τα τέλη Αυγούστου έως τον Νοέμβριο ανάλογα με την περιοχή, την ποικιλία και την επιθυμητή ωριμότητα. Δεδομένου ότι οι ελιές συλλέγονται τόσο για κατανάλωση όσο και για επεξεργασία σε λάδι, έχει σημασία ο βαθμός ωρίμανσης. Όλες οι ελιές ξεκινούν πράσινες και στη συνέχεια γίνονται σταδιακά ροζ και τελικά μαύρες. Ανάλογα με το είδος του λαδιού που παρασκευάζει ο καλλιεργητής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυασμός και των τριών για το πάτημα.
Παραδοσιακά, το μάζεμα της ελιάς γίνεται με το χέρι, ακόμη και σε επαγγελματικούς ελαιώνες. Σήμερα, περισσότεροι καλλιεργητές χρησιμοποιούν σύγχρονα μηχανήματα για να τους βοηθήσουν στη συγκομιδή της καλλιέργειας. Στο κάτω άκρο του φάσματος, αυτό μπορεί να σημαίνει απλώς τη χρήση μιας λαβίδας με μακριά λαβή, δονούμενης λαβίδας για να τινάξετε τις ελιές από τα κλαδιά και πάνω σε δίχτυα απλωμένα κάτω από το δέντρο. Μια ελαφρώς πιο υψηλής τεχνολογίας μέθοδος περιλαμβάνει τρακτέρ που τραβούν αναδευτήρες ή άλλα μηχανήματα συγκομιδής σταφυλιών που χρησιμοποιούνται σε οπωρώνες υψηλής πυκνότητας.
Πώς να μαζέψετε ελιές από το δέντρο; Επειδή είναι απίθανο να έχετε τέτοια μηχανήματα, η συγκομιδή των ελιών στο σπίτι θα πρέπει να γίνει με τον παλιό τρόπο. Πρώτα, πρέπει να καθορίσετε τη γεύση που θέλετε. Όσο πιο νωρίς τις μαζέψετε, τόσο πιο πικρή είναι η γεύση. Καθώς οι ελιές ωριμάζουν, η γεύση μειώνεται. Αποφασίστε αν θα πιέσετε τις ελιές για λάδι ή άλμη για να τις διατηρήσετε. Υπάρχει ένα ρολόι που πηγαίνει εδώ. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις ελιές εντός τριών ημερών από τη συγκομιδή. Αν κάτσουν περισσότερο, οι ελιές θα οξειδωθούν και θα «ξινίσουν». Έτσι, αν έχετε πολλές ελιές, μπορεί να θέλετε να στρατολογήσετε μερικούς φίλους που μαζεύουν ελιές και να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα. Δελεάστε τους να βοηθήσουν στην επεξεργασία ή την άλμη των ελιών με μια υπόσχεση για κάποια από τα λάφυρα της ημέρας! Οι μεγαλύτερες ελιές έχουν περισσότερο λάδι, αλλά η περιεκτικότητα σε λάδι μειώνεται καθώς οι ελιές ωριμάζουν. Οι πράσινες ελιές έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά τείνουν να είναι πικρές και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αποκτήσουν γεύση. Αν μαζεύετε ελιές για λάδι, επιλέξτε ανοιχτοκίτρινες ελιές.
Αρχικά, τοποθετήστε μουσαμάδες κάτω από το δέντρο ή τα δέντρα. Χρησιμοποιώντας μια τσουγκράνα, αφαιρέστε απαλά τις ελιές. Μαζέψτε τις ελιές από τον μουσαμά. Εάν συλλέγετε λάδι, μαζέψτε όλες τις ελιές με αυτόν τον τρόπο. Μαζέψτε και τις ελιές που έχουν πέσει στο έδαφος, γιατί θα σαπίσουν και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες της ελιάς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια σκάλα και να μαζέψετε τις ελιές. Αν και αυτό είναι πιο χρονοβόρο, αποφεύγει τον μώλωπα στον καρπό. Αν μαζεύετε ελιές για άλμη, μαζέψτε πράσινες ελιές όταν είναι ώριμες αλλά πριν αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα. Δεν θα είναι όλες οι ελιές στο δέντρο στην ίδια κατάσταση ωρίμανσης, επομένως μπορείτε να συνεχίσετε να μαζεύετε για άλμη καθώς ωριμάζουν.
2022-09-18