Πώς αποθηκεύω σωστά το ελαιόλαδο;

Τα παλαιότερα χρόνια το ελαιόλαδο αποθηκευόταν σε παραδοσιακά πιθάρια που όμως δε συνίστανται για τη σωστή συντήρηση του ελαιολάδου είτε για οικιακή είτε για βιομηχανική χρήση. Ακόμη ακατάλληλα θεωρούνται τα πλαστικά δοχεία προπυλενίου η σιδερένια βαρέλια. Σήμερα χρησιμοποιούνται γυάλινες και ανοξείδωτες δεξαμενές που είναι κατάλληλες για μικρές ή μεγάλες ποσότητες.

Πώς όμως γίνεται η σωστή αποθήκευση του ελαιολάδου; Το αποθηκεύουμε σε θερμοκρασία περίπου 10ο C. Σε οικιακούς χώρους αυτό δεν είναι εφικτό συνήθως, αλλά καλό είναι να μεριμνούμε έτσι ώστε να υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία. Το ελαιόλαδο όπως και το κρασί δεν πρέπει να βρίσκονται εκτεθειμένα σε φως. Για το λόγο αυτό προτείνονται σκουρόχρωμα δοχεία διαφορετικά τοποθετούνται σε σκιερό μέρος. Έτσι αποφεύγεται η φωτοξείδωση. Επιλέγουμε δοχεία από 1 λίτρο έως 3 λίτρα, καθώς το κενό αέρος το φέρνει σε επαφή με το οξυγόνο και προκαλεί τάγγισμα. Κατά κύριο λόγο συνίσταται να αποθηκεύεται το ελαιόλαδο σε δοχεία σύμφωνα με την χρήση που θέλουμε να κάνουμε.
Μπορεί να διατηρηθεί για περίπου δύο χρόνια φρέσκο με ιδανικό άρωμα και γεύση, όμως με το πέρασμα του καιρού εξασθενεί ακόμη κι αν έχει αποθηκευτεί σωστά. Ιδανικά καλό είναι το ελαιόλαδο να χρησιμοποιείται κατά το πρώτο χρόνο που το παραλαμβάνουμε και έχει εξαχθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.