Η ελληνική ύπαιθρος περιμένει τους επισκέπτες και τους φυσιολάτρες για να αποκαλύψουν τα εντυπωσιακά μυστικά της! Πανέμορφα τοπία, πλούσια χρώματα, απεριόριστη φιλοξενία είναι βασικά χαρακτηριστικά της, γι’ αυτό και η Ελλάδα αποτελεί προνομιακό προορισμό για εναλλακτικές διακοπές και αυτή την περίοδο του χρόνου. Οι αγροτικές ασχολίες προσκαλούν τον επισκέπτη να συμμετάσχει στο πανηγύρι της γης. Το μάζεμα της ελιάς στην Ελλάδα κυριαρχεί αυτόν τον καιρό, ενώ έχει ενσωματωθεί στο πλέγμα των τουριστικών δράσεων του αγροτουρισμού-οικοτουρισμού και ως εναλλακτική επιλογή των διακοπών κοντά στη φύση. Η συγκομιδή της ελιάς έχει μακραίωνη παρουσία στην Ελλάδα. Υπάρχουν πρότυπα αγροτουριστικά καταλύματα σε διάφορες περιοχές όπως είναι η Ζάκυνθος, η Εύβοια, η Λέσβος, η Κρήτη κ.ά. όπου προσφέρουν στους φιλοξενούμενούς τους τη δυνατότητα συμμετοχής στο μάζεμα της ελιάς, στο πλαίσιο ενός οδοιπορικού σε δραστηριότητες και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.
Σε ένα περιβάλλον λιτό αλλά άνετο, με τοπικό χρώμα με απέραντους ελαιώνες, ο επισκέπτης ανανεώνει τη γνωριμία του με τη φύση και έρχεται σε επαφή με όλη τη διαδικασία της συγκομιδής. Έτσι, μπορεί ο καθένας, εφόσον το επιθυμεί, να μαζέψει τις ελιές με κάποια από τις πανάρχαιες μεθόδους συλλογής τους, βοηθώντας από μια μέρα έως και κάποιες εβδομάδες.
Στη συνέχεια, θα μεταφέρει τις ελιές στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο, όπου θα μυηθεί στον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής του πολύτιμου ελαιόλαδου, ώσπου αυτό να τρέξει ολόχρυσο και οι μυρωδιές του λιοτριβιού να ξεχυθούν. Mετά το άλεσμά τους, όποιος έχει βοηθήσει μπορεί να πάρει μαζί του μια ποσότητα λαδιού.
Μια διαδικασία διαδραστική που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής παρατήρησης και καθιστά τον επισκέπτη κοινωνό της αγροτικής ζωής, μια πραγματική επιστροφή, έστω και πρόσκαιρη, στον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Στο πανηγύρι της φύσης μέσα στους απέραντους ελαιώνες, το πάντρεμα μόχθου και απόλαυσης προσφέρει μοναδική εμπειρία σε όσους έλαβαν μέρος στο μάζεμα της ελιάς. Μια βασική γεωργική ασχολία έγινε συνάμα ήπια τουριστική δράση, πηγή μοναδικής ικανοποίησης για όσους είχαν την τύχη να είναι παρόντες.
Το τέλος της ελαιοκομιδής σηματοδοτεί πλούσιο φαγοπότι και γλέντι, ανταμοιβή της προσπάθειας όσων συμμετείχαν και αναβίωση μιας παράδοσης που ανατρέχει στους αρχαίους χρόνους. Κατά την προετοιμασία του φαγητού χρησιμοποιείται άφθονο φρέσκο ελαιόλαδο, το οποίο αποκαλύπτεται στους συνδαιτημόνες απείρως νοστιμότερο από οτιδήποτε άλλο. Η έμπρακτη συνεισφορά αφήνει ένα ανείπωτο αίσθημα ικανοποίησης σε όσους συμμετείχαν και «ευφραίνει» σε υπερθετικό βαθμό την εμπειρία αυτή.
Το προϊόν της συγκομιδής, το ελαιόλαδο, το «κίτρινο αίμα» κατά τη λαϊκή μούσα, είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, ενώ είναι γνωστές οι σημαντικές καλλυντικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αποτέλεσε ανέκαθεν πηγή πλούτου και εξουσίας, ειδικά στις αρχαίες κοινωνίες.
Στην κλασική Αθήνα δε, οι παναθηναϊκοί αμφορείς, βραβείο ζηλευτό για τους νικητές των αγωνισμάτων, προσφέρονταν γεμάτοι εξαιρετικό ελαιόλαδο Αττικής, ενώ οι Ολυμπιονίκες στέφονταν με τον κότινο, ένα απλό κλαδί ελιάς. Στην εποχή μας, το ελληνικό ελαιόλαδο εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην καθημερινή μας ζωή, παγκοσμίως καταξιωμένο, με πιο πρόσφατη βράβευση αυτή του αγροτικού συνεταιρισμού Κριτσάς Λασιθίου, στις εγκαταστάσεις του οποίου τυποποιείται και εξάγεται το πασίγνωστο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, γνωστό και ως η «Ρολς-Ρόις» του λαδιού.
Η φιάλη που φιλοξενεί το πολύτιμο αυτό υγρό έχει βραβευτεί διεθνώς για το σχεδιασμό και τη συσκευασία, συνδέοντας την εκλεπτυσμένη παράδοση του παρελθόντος, όταν τα ελαιοδοχεία (ψευδόστομοι αμφορείς, παναθηναϊκοί αμφορείς) ήταν πραγματικά έργα τέχνης, με τη μοντέρνα έμπνευση και την καλλιτεχνική διάθεση του παρόντος. Μακραίωνη παράδοση και πείρα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα συμπλέκονται αρμονικά με σημείο αναφοράς την ελιά και το ελαιόλαδο. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά τυχερός, ευλογημένος θα έλεγε κανείς, αν επιλέξει να λάβει μέρος σε παραδοσιακές πρακτικές που τιμούν τα δώρα της ελληνικής γης με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Έτσι, θα απολαύσει στη συνέχεια το αποτέλεσμα της δικής του προσπάθειας, ένα προϊόν που έχει εδραιωθεί στις προτιμήσεις της παγκόσμιας κατανάλωσης έχοντας αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές ανά τον κόσμο.
Επισκεφθείτε το ελαιοτριβείο μας και μάθετε όλα τα μυστικά!