Προσέχουμε την υγεία μας και τα κιλά μας και συχνά μας ρωτάνε πόσο λάδι χρησιμοποιούμε στο φαγητό! Σίγουρα όμως δεν αναφέρονται στο βιολογικό ελαιόλαδο! Η εταιρεία Hellenic Research House δείχνει πως τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά χρησιμοποιούν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ποσοστό 57%.
Τι κάνει όμως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καλύτερο για εμάς από άλλα είδη μαγειρικού λαδιού; Η απάντηση βρίσκεται στη σύνθεσή του και στο ότι παράγεται με απλή σύνθλιψη ελιών κι έτσι περιέχει υψηλά επίπεδα πολυφαινόλων.
Οι πολυφαινόλες, οι ουσίες που εμφανίζονται φυσικά στα φυτά έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και γνωστικών διαταραχών. Ερευνητές αφαίρεσαν από το ελαιόλαδο τις πολυφαινόλες του και διαπίστωσαν ότι δεν προστατεύει τον άνθρωπο από ασθένειες.
Άλλα μαγειρικά λάδια
Τα περισσότερα άλλα μαγειρικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο ή το κραμβέλαιο, παρασκευάζονται από σπόρους. Οι σπόροι είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν από το λάδι, επομένως πρέπει να θερμανθούν και να εξαχθεί το λάδι με διαλύτες. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες από τις πολυφαινόλες στους σπόρους χάνονται κατά την παραγωγή.
Η μαγειρική συνδέεται με το λάδι, αλλά όταν ένα λάδι θερμαίνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, αντιδρά με το οξυγόνο του αέρα, προκαλώντας τη διάσπαση του λίπους στο λάδι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό επιβλαβών ουσιών για τον οργανισμό, ακόμη και καρκινογόνων. Το κραμβέλαιο είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε αυτή τη διαδικασία – που ονομάζεται οξείδωση – ειδικά όταν χρησιμοποιείται επανειλημμένα για φαγητά με λίπος.
Οι πολυφαινόλες βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης των λιπών και έτσι το βιολογικό ελαιόλαδο παραμένει σταθερό ακόμα και όταν χρησιμοποιείται στις θερμοκρασίες που απαιτούνται για το ρηχό τηγάνισμα των τροφίμων.