Το κλάδεμα της ελιάς είναι μία από τις σημαντικότερες εργασίες που χρειάζεται να κάνουμε στην καλλιέργεια της ελιάς προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή για κάθε χρόνο. Ο στόχος του κλαδέματος είναι διττός. Συγκεκριμένα από τη μία να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη βλαστών και φυλλώματος του δέντρου και από την άλλη τη δημιουργία καρπών.
Ως γενική αρχή, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν κλαδεύουμε πολύ έντονα και αφαιρούμε πολλούς βλαστούς και φύλλωμα, θα έχουμε μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη την επόμενη χρονιά. Αντίστοιχα, όταν κλαδεύουμε λιγότερα έντονα, η δημιουργία νέων βλαστών και φυλλώματος περιορίζεται. Με το κλάδεμα, μειώνουμε την ένταση της παρενιαυτοφορίας της ελιάς, του φαινομένου εκείνου κατά το οποίο μια χρονιά υψηλής παραγωγής της ελιάς ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης, ακόμη και μηδενικής καρποφορίας.
Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:
Το κλάδεμα της ελιάς γίνεται κάθε χρόνο, αφού έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις ελιές μέσα στο χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Προτιμούμε να κλαδεύουμε μετά τον Ιανουάριο, όσο πλησιέστερα προς το Μάρτιο. Επιλέγουμε περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές και κλαδεύουμε πάντα σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, όπως του κυκλοκόνιου, του γλοιοσπόριου και της καρκίνωσης της ελιάς
Για το κλάδεμα της ελιάς θα χρειαστούμε ένα ξυλοκοπτικό μηχάνημα, ειδικά αν έχουμε μεγάλα ελαιόδεντρα και θέλουμε να κάνουμε πιο έντονο κλάδεμα. Επίσης, θα χρησιμοποιήσουμε ένα πριόνι, ένα κλαδευτήρι και ειδικά γάντια για να μπορούμε να χειριστούμε τα εργαλεία. Καλό είναι να προμηθευτούμε σκεύασμα χαλκού, καθώς μετά το κλάδεμα της ελιάς, είναι σημαντικό να διαβρέχουμε τα ελαιόδεντρα για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Πολύ χρήσιμη είναι και η πάστα κλαδέματος μαζί με ένα πινέλο ή μία σπάτουλα. Με την πάστα κλαδέματος αλείψουμε τις τομές που γίνονται σε μεγάλα κλαδιά για να προστατέψουμε τα ελαιόδεντρα από την είσοδο και την ανάπτυξη ασθενειών.
Το κλάδεμα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και για κάθε ελαιώνα είναι διαφορετικό. Μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία των δέντρων, την ποικιλία ελιάς που καλλιεργούμε, την πυκνότητα φύτευσης του ελαιώνα, το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, όπως επίσης από την εποχή που πραγματοποιούμε το κλάδεμα. Στο κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τις αναλύσεις θρέψης των ελαιόδεντρων, δηλαδή την ανάλυση εδάφους όσο και τις αναλύσεις φυλλοδιαγνωστικής. Η ένταση του κλαδέματος συνδυάζεται και με τον τρόπο λίπανσης που επιλέγουμε. Για παράδειγμα, αν κλαδεύουμε πολύ έντονα, αυτό φέρνει μεγάλη βλαστική ανάπτυξη και επομένως θα χρειαστούμε τα κατάλληλα λιπάσματα για τις ελιές που να προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
2023-01-16