ψεκασμός ελιάς

Φροντίδα της ελιάς με ψεκασμό χαλκού

Πολλοί χαρακτηρίζουν την ελιά ως ένα δέντρο αιωνόβιο που δεν χρειάζεται φροντίδα και πάντα θα έχει καρπούς ό,τι κι αν γίνει. Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν έχουμε δέντρα ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές, ποικιλία εδαφικής ποιότητας κ.α. Ό,τι όμως κι αν έχουμε, χρειάζεται τα δέντρα που τόσο αγαπάμε να τα περιποιούμαστε. Η χρήση του χαλκού για το ράντισμα των ελαιόδεντρων μπορεί να προφυλάξει από πληθώρα ασθενειών.
Υπάρχουν τρεις μορφές χαλκού που μπορούμε να εφαρμόσουμε:
1)Ο βορδιγάλειος πολτός που είναι η πιο φυτοτοξική μορφή και γι’ αυτό χρησιμοποιείται μόνο χειμώνα και σε καλά ανεπτυγμένα δέντρα.
2)Το υδροξείδιο του χαλκού που χρησιμοποιείται και την άνοιξη.
3)Ο οξυχλωριούχος χαλκός είναι η λιγότερο τοξική μορφή και χρησιμοποιείται ακόμη και το καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα για την ελιά μπορούν να γίνουν προληπτικοί ψεκασμοί στις αρχές του φθινοπώρου καθώς και μετά τη συλλογή του ελαιόκαρπού και το κλάδεμα για την επούλωση των πληγών. Μπορούν να γίνουν μερικοί ψεκασμοί και στις αρχές της άνοιξης. Οι εφαρμογές πρέπει να σταματήσουν πριν την άνθηση.
Η λογική αυτή ισχύει φυσικά για όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Ο χαλκός εκτός από σύμμαχος κατά των μυκήτων είναι και σύμμαχος κατά ορισμένων βακτηρίων. Δεν είναι ιδιαίτερα τοξικός για τις μέλισσες, είναι όμως πολύ τοξικός για τα ψάρια και για τα παραγωγικά ζώα.
Με σωστή χρήση και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών ο χαλκός αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του παραγωγού, για παράδειγμα είτε κάνει βιολογική είτε συμβατική καλλιέργεια.
Οι μολύνσεις ευνοούνται όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και τις ημέρες βροχής, άλλα και από την πολύ υψηλή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος με την μορφή δροσιάς ή ομίχλης). Χρειάζεται λοιπόν να αραιώνουμε τα φυλλώματα στα πυκνά δένδρα για την δημιουργία συνθηκών καλού αερισμού και φωτισμού και να τα ψεκάζουμε για την καλλιέργεια με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Χρειάζεται επίσης να αφαιρούμε τα προσβεβλημένα κλαδιά. Σε όλες τις περιπτώσεις θέλουμε τα ελαιόδεντρα να είναι υγιή, όπως κι εμείς, ακολουθούμε όλες τις οδηγίες για τα φυτοφάρμακα και φοράμε προστατευτικά ρούχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.